Inledning

Göteborgsoperan är en av Sveriges mest framstående kulturinstitutioner, belägen i hjärtat av Göteborg vid vattnet nära Lilla Bommen. Denna moderna byggnad är inte bara en plats för operaföreställningar utan också hem för balett, musikaler och konserter.

Sedan starten har Göteborgsoperan strävat efter att vara en ledande scen för operakonst, balett och musikaler i Norden. Institutionen syftar till att kombinera tradition med innovation och göra scenkonst tillgänglig för en bred publik.

Göteborgsoperan står som en bastion för scenkonsten i Sverige, med en stark tradition av kvalitet och innovation. Genom sitt breda utbud och engagemang för tillgänglighet fortsätter den att locka och förtrolla publik från hela världen.

Göteborgsoperan

Repertoar och verksamhet

Operaproduktioner

Göteborgsoperan producerar ett brett utbud av operaföreställningar, från klassiska verk till moderna uppsättningar. Huset har gästat internationella operastjärnor och operaregissörer, vilket bidrar till dess höga anseende.

De tre första operauppsättningarna på Göteborgsoperan var Aniara, Figaros bröllop och Madama Butterfly. Aniara är en svensk opera som bygger på Harry Martinsons versepos om passagerarna ombord på rymdskeppet Aniara.

Balett och dans

Balettenheten vid Göteborgsoperan är känd för sin kreativitet och innovation. Ensemblen presenterar allt från traditionell balett till samtida dans, ofta i samarbete med välkända koreografer. Tre exempel på de många baletter som satts upp här är Romeo och Julia, Nötknäpparen och Våroffer.

Göteborgsoperans Danskompani består av över 35 stycken dansare som arbetar på heltid på Göteborgsoperan. Det har sina rötter i Stora teatern, fick sina första fast anställda dansare år 1920. Efter flytten till operan år 1994 kallades kompaniet för Göteborgsoperans balett, men numera heter ensemblen Göteborgsoperans Danskompani eftersom det inte längre har samma fokus på klassisk balett. Katrín Hall från Island har varit konstnärlig ledare för kompaniet sedan år 2016.

Musikaler och konserter

Utöver opera och balett arrangerar Göteborgsoperan även musikaler och konserter. Repertoaren sträcker sig från Broadwayklassiker till experimentella verk, med målet att erbjuda många olika musik- och teatersmaksriktningar.

Exempel på välkända musikaler som satts upp på Göteborgsoperan är Kristina från Duvemåla, Chess, Les Miserables, Miss Saigon, Mary Poppins, Guys and Dolls, West Side Story, Sound of Music och Cats.

Utbildning och samverkan

Ungdoms- och Utbildningsprogram

Göteborgsoperan lägger stor vikt vid att engagera unga och skolor genom utbildningsprogram och workshops. Genom dessa initiativ hoppas man inspirera nästa generation av scenkonstnärer och publik.

Samarbete med Lokala och Internationella Akter

Institutionen samarbetar regelbundet med lokala kulturorganisationer och internationella operahus, vilket berikar Göteborgs kulturliv och stärker stadens position på den internationella kulturkartan.

Var ligger Göteborgsoperan?

Göteborgsoperan ligger vid Lilla Bommen i Göteborg, precis vid Göta älvs södra strand. Adressen är Christina Nilssons Gata.

Operabyggnaden

Göteborgsoperan invigdes 1994 och är designad av arkitekten Jan Izikowitz. Byggnaden är känd för sin moderna arkitektur och akustiska excellens, skapad för att ge bästa möjliga upplevelse för både artister och publik.

Göteborgsoperans byggnad är en imponerande syn, med sin spektakulära glasfasad som reflekterar vattnet i hamnen. Interiören är lika imponerande, med välplanerade utrymmen som främjar en intim och inbjudande atmosfär.

Byggnaden är utrustad med toppmodern scen- och ljudteknik, vilket möjliggör komplexa scenproduktioner och en akustik av högsta kvalitet. Det finns också flera mindre scener och repetitionslokaler som bidrar till husets mångsidighet.

Auditoriet går i klassisk stil och har över 1 300 platser på parkett och balkong.

Operahuset är 160 meter långt, 85 meter brett och 32 meter högt.

Huvudscenen

Storlek: 20 x 25 meter (500 kvadratmeter)

Scenöppning: 9 meter

Belysning: 1 000 spotlights med 250 automatiska färgväxlare, 50+ moving heads i den fasta riggen, 900 dimmers

Övriga scener

  • Två sidoscener som vardera är 18 x 18 meter
  • En bakscen som är 17 x 17 meter
  • Fyra steglöst rörliga podier som är 15 x 14 meter
  • En vridscen som är 14 meter i diameter och kan röras både framåt/bakåt och i sidled

Uppförandet av operabyggnaden

Markbrytningen startade i juni 1991 och byggnaden stod färdig i oktober 1994.

Arkitekt: Lund & Valentin arkitekter

Totalentreprenörer: Konsortiet OPERAtörerna och SKANSKA VÄST AB-SIAB

Att bygga Göteborgsoperan kostade 558 miljoner kronor.

Det var Göteborgs Stad som beställde byggnaden, men den hade många medfinansiärer, inklusive svenska staten som sköt till 347 miljoner kronor. Kranskommunerna bidrog med sammanlagt 63 miljoner kronor, 117 miljoner kronor kom från företag i regionen och enskilda personer köpte grundplåtar för totalt 3 miljoner kronor.

Göteborgshumor

Som brukligt i Göteborg har Operahuset fått humoristiska smeknamn, bland annat Ackordcentralen, Kal-sången och Tenorasken.