Day trading är en teknik där du inte håller några positioner öppna över natt. Alla positioner du öppnar under en handelsdag ska stängas innan dagen är över.

Day trading tenderar att vara intensiv och uppmärksamhetskrävande medan man har positioner öppna, men när dagen är över är alla positioner stängda och man kan slappna av. För vissa handlare passar detta bättre än till exempel swing trading, där man håller positioner öppna i flera veckor och alltid känner ett visst ansvar i bakhuvudet för att hålla koll på kursförändringar, nyheter osv även när man inte aktivt befinner sig framför handelsplattformen.

day trading

Några grundkoncept

  • Daytraders brukar söka sig till tillgångar där handeln karaktäriseras av hög volym och hög likviditet.
  • Under normala förhållanden räknar day traders inte med att det ska ske någon enorm prisförändring under en enskild handelsdag, så deras tekniker är utformade för att exploatera små prisförändring.
  • Exakt hur små prisförändring en daytraders inriktar sig på varierar mellan de olika teknikerna. Det finns till exempel så kallade scalpers vars teknik exploaterar extremt små prisförändringar upp och ned. Scalpers håller sina positioner öppna extremt kort tid även jämfört med vanliga genomsnittliga daytraders. Scalper brukar normallt öppna och stänga sina positioner inom några sekunder eller minuter.
  • För daytraders är det viktigt att kunna öppna och stänga positioner utan fördröjningar. Detta påverkar både vilka marknader de ger sig in på och vilka mäklare och handelsplattformar de väljer att använda sig av. (Professionella daytraders som är anställda av stora företag i finansbranschen har ofta tillgång till en så kallad trading desk.)

Måste jag vara rik för att bli en bra daytrader?

Nej, man måste inte ha tillgång till något gigantiskt startkapital för att bli en framgångsrik daytrader. Däremot måste man ha självdisciplin och vara villig att hålla sig till extremt småskalig handel så länge ens kapital är litet, så att man inte riskerar för stor andel av sitt kapital. Man behöver marginaler för att klara sig igenom tuffa perioder.

Många nybörjare som vill testa daytrading riskerar en mycket stor andel av sitt totala kapital – antingen genom att köpa en stor post eller genom att ha många små poster öppna samtidigt. Beter sig då marknaden annorlunda än förväntat – vilket den har en tendens att göra förr eller senare – försvinner en mycket stor del av deras bankrulle.

De goda nyheterna är att det nu för tiden finns gott om nätmäklare och handesplattformar där du kan göra pyttesmå affärer som daytrader. Du behöver alltså inte ha någon enorm bankrulle i ryggen för att prova på daytrading och följa grundregeln om att aldrig riskera mer än en bråkdel av ditt kapital. En viktigt punkt är givetvis att välja en mäklare och kontotyp där courtagen inte äter upp din bankrulle medan du gör dina pyttesmå affärer.

För den som har nog med självdisciplin och uthållighet är det absolut möjligt att gradvis bygga upp sin bankrulle från en blygsam start genom att ägna sig åt daytrading.

testa day trading

Daytrading & analysmjukvara

Många daytraders använder sig av analysmjukvara och särskilt vanligt är detta bland daytraders som ägnar sig åt teknisk analys. Det finns till exempel analysmjukvara som gör det mycket enklare att upptäcka mönster i historisk marknadsdata.

Det förekommer också att daytraders använder analysmjukvara för att testköra hur en viss handelsstrategi skulle ha fallit ut för en vald historisk period.

Många typer av analytisk mjukvara kan kopplas till ett handelskonto och ges tillstånd att öppna och stänga positioner i enlighet med dina önskemål. När mjukvaran har identifierat en viss situation på marknaden kan den alltså agera genom att köpa och sälja utan att invänta ditt godkännande. Givetvis är det viktigt att ha koll på inställningarna så att programmvaran beter sig som man vill, till exempel vad gäller hur stora positioner den får öppna och hur mycket kapital som får riskeras vid varje given tidpunkt.

Vad är high-frequency trading?

High-frequency trading (HFT) är en typ av daytrading där man låter ett särskilt dataprogram använda sig av komplexa algorithmer för att avgöra när programmet ska gå in och blixtsnabbt öppna och stänga ett mycket högt antal positioner. Ett HFT-program kan genomföra en enorm mängd ordrar på en bråkdels sekund. Exempel på välkända företag som ägnar sig åt HFT är Tower Research och Citadel.